Γενικές Πληροφορίες

Η τροφοδότηση ενός καταναλωτή από το δίκτυο της μέσης τάσης γίνεται όταν η απαίτηση ισχύος ξεπερνά τα 135kVA (παροχή αρ. 6 της Χ.Τ.). Σε κάποιες περιπτώσεις η σύνδεση με τη μέση τάση επιβάλλεται από τη ΔΕΗ για τεχνικούς λόγους ή μπορεί να συμφέρει οικονομικά λόγω τιμολογίου. Τα δίκτυα ΜΤ στην Ελλάδα μπορεί να έχουν τάση 6,6kV, 15 kV, 20 kV, ή 22 kV. Σχεδιάζεται όμως όλα τα δίκτυα μέσης τάσης να μετατραπούν σε δίκτυα των 20 kV.

Οι υποσταθμοί ΜΤ των καταναλωτών αποτελούνται από τα παρακάτω βασικά τμήματα:

1. Εγκατάσταση της ΔΕΗ

Ειδικά διαμορφωμένος χώρος για τον πίνακα ΜΤ της ΔΕΗ, σε περίπτωση υπόγειας παροχής. Στις εναέριες παροχές ΜΤ το καλώδιο της ΔΕΗ τερματίζει σε στύλο. Σε κάθε περίπτωση η ΔΕΗ εγκαθιστά μέσα προστασίας της παροχής από βραχυκυκλώματα και διατάξεις μέτρησης ισχύος και ενέργειας.

2. Εγκατάσταση πελάτη μέσης τάσης

Η εγκατάσταση του καταναλωτή είναι συνήθως στεγασμένη και αποτελείται από:

  • τον πίνακα ΜΤ,
  • τον Μετασχηματιστή ισχύος,
  • το γενικό πίνακα διανομής ΧΤ,
  • τους ζυγούς χαμηλής και μέσης τάσης
  • τα καλώδια χαμηλής και μέσης τάσης
  • την εγκατάσταση γείωσης και
  • τα όργανα μέτρησης και αυτοματισμού

 

Διαμόρφωση χώρων Υποσταθμού

  • ΧΩΡΟΣ ΔΕΗ

Η ΔΕΗ παρέχει ακριβής οδηγίες και σχέδια στον καταναλωτή για τις απαιτήσεις που πρέπει να πληροί ο ειδικά διαμορφωμένος χώρος για τη στέγαση του ΥΣ. Βρείτε τις οδηγίες αυτές στο παρακάτω αρχείο.

  • ΧΩΡΟΣ ΠΕΛΑΤΗ ΜΕΣΗΣ ΤΑΣΗΣ

 

Πίνακας Μέσης Τάσης

Ανάλογα με το είδος της παροχής που θα υποδείξει η ΔΕΗ, ο καταναλωτής είναι υποχρεωμένος να εγκαταστήσει συγκεκριμένα μέσα προστασίας προστασίας στον πίνακα ΜΤ.

 

Μετασχηματιστής Ισχύος

Η επιλογή του κατάλληλου ΜΣ ισχύος για μια εγκατάσταση πρέπει να προσδιορίζεται από:

  • Από την προβλεπόμενη μέγιστη ζήτηση μετά από ένα χρονικό διάστημα (πχ 10 χρόνια)
  • Από τη χρήση του και άρα τις αναμενόμενες απώλειες
  • Από το διαθέσιμο χώρο στο κτίριο (αν πρόκειται για υπάρχον κτίριο)
  • Από την τάση του δικτύου ΜΤ της ΔΕΗ
  • Από την ανάγκη ύπαρξης εφεδρικού ΜΣ

 

ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΗΣ ΞΗΡΟΥ ΤΥΠΟΥ

Οι ΜΣ ξηρού τύπου κατασκευάζονται σύμφωνα με τα πρότυπα DIN42523 και τα ηλεκτρικά τους χαρακτηριστικά περιγράφονται στα πρότυπα DIN-VDE 57532 και IEC76.

Προτιμώνται σε περιπτώσεις με περιορισμένο χώρο εγκατάστασης.

Για την προστασία τους από υπερφόρτωση απαιτείται η παρακολούθηση της θερμοκρασίας του χώρου και των τυλιγμάτων του ΜΣ με θερμίστορ και τη λειτουργία κατάλληλου αυτοματισμού ψύξης και ειδοποίησης.

 

ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΗΣ ΕΛΑΙΟΥ

Οι ΜΣ ελαίου κατασκευάζονται σύμφωνα με τα πρότυπα DIN42500 και τα ηλεκτρικά τους χαρακτηριστικά περιγράφονται στα πρότυπα DIN-VDE 57532 και IEC76.

Η εγκατάσταση τέτοιων ΜΣ είναι πιο πολύπλοκη, καθώς απαιτούν την κατασκευή ελαιολεκάνης, για την συγκέντρωση του λαδιού σε περίπτωση διαρροής.

Για την προστασία των ΜΣ ελαίου από υπερφόρτωση απαιτείται η παρακολούθηση της θερμοκρασίας (μέσω θερμομέτρου-θερμοστάτη) του λαδιού και του χώρου εγκατάστασης. Επιπλέον πρέπει να ελέγχεται η στάθμη του λαδιού του ΜΣ και η ύπαρξη αερίων (μέσω ηλεκτρονόμου Buchholz). Οι έλεγχοι αυτοί προϋποθέτουν και τη λειτουργία κατάλληλου αυτοματισμού για την ψύξη και την τηλε-ειδοποίηση.

 

Γενικός Πίνακας Διανομής Χαμηλής Τάσης

Ανάλογα με το μέγεθος και το είδος της εγκατάστασης ο Γενικός Πίνακας ΧΤ διαμορφώνεται ανάλογα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ένας γενικός πίνακας χαμηλής τάσης, αποτελείται από το κεντρικό πεδίο εισόδου, τα πεδία αναχωρήσεων προς τα φορτία και το πεδίο αντιστάθμισης.

Ζυγοί – Καλώδια

Για την επιλογή των ζυγών και των καλωδίων του ΥΣ πρέπει να ληφθούν υπόψη τα παρακάτω:

 

  • Ικανότητα θερμικής φόρτισης στη στάσιμη κατάσταση (ονομαστική ένταση)
  • Μέγιστη επιτρεπόμενη θερμική φόρτιση (υπερφόρτωση/βραχυκύκλωμα)
  • Μηχανική αντοχή
  • Τάση και συχνότητα δικτύου
  • Υλικό αγωγών και μόνωσης

 

Γείωση Υποσταθμού

Η αντίσταση γείωσης του Υ/Σ του καταναλωτή πρέπει να είναι μικρής τιμής για να εξασφαλίζει το προσωπικό από επικίνδυνες τάσεις επαφής. Για το λόγο αυτό συνιστάται / επιβάλλεται η κατασκευή θεμελιακής γείωσης (βλέπε ΦΕΚ 1525/Β-15/31.12.73).

​Η κατασκευή της γείωσης πρέπει να είναι σύμφωνη με τους Κανονισμούς Εσωτερικών Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων. Αν η αντίσταση γείωσης είναι:

 

  • Μικρότερη του 1Ω, τότε συνιστάται στη γείωση αυτή να συνδέσει ο καταναλωτής και τον ουδέτερο της εσωτερικής του εγκατάστασης Χ.Τ.
  • Μεγαλύτερη από 1Ω, τότε πρέπει να διαχωρίζεται η γείωση ουδετέρου της εσωτερικής εγκατάστασης Χ.Τ. από τη γείωση των μεταλλικών μερών του Υ/Σ. Σ’ αυτή την περίπτωση ο καταναλωτής υποχρεούται να δημιουργήσει ισοδυναμικές επιφάνειες στον Υ/Σ του.

 

Ειδικά στο χώρο που διαθέτει ο πελάτης στη ΔΕΗ, αλλά και σε όλους τους χώρους της μέσης τάσης, πρέπει να κατασκευάζεται ισοδυναμικό πλέγμα σε όλη την επιφάνεια των χώρων για την αποφυγή βηματικών τάσεων. Ο καταναλωτής πρέπει να φέρει στο χώρο άφιξης ΔΕΗ (παροχή Β) ή στη θέση του τερματικού στύλου (παροχή τύπου Α), αγωγό χάλκινο διατομής τουλάχιστον 50mm2 Cu για τη γείωση και των μεταλλικών μερών των συσκευών που εγκαθιστά η ΔΕΗ.

Συνήθης τεχνική για την ισοδυναμική σύνδεση των μεταλλικών του ΥΣ, είναι η εγκατάσταση λάμα γείωσης περιμετρικά στους χώρους και η σύνδεση σ’αυτήν όλων των μεταλλικών μερών. Δε συνιστάται η εκ προθέσεως γείωση της πόρτας εισόδου.